Задача: химичен състав на клетката
Прочетете статията от българския сайт Активни Потребители и отговорете на въпросите.
[su_note note_color=“#f5f5f5″ radius=“0″]Флуорът е елемент, който е известен от XIX век, а повече от 60 години е обект на сериозно научно изследване. Макар и да се съдържа в съвсем малки дози в човешкото тяло, флуорът не е чуждо вещество за организма ни.
Максималната стойност флуориди в питейните води е 1,5 mg/l. Ако съдържанието на флуорид е над 1,5 mg/l, заедно с тази информация се изписва добавката, че водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.
Според мнение на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), публикувано на 16.03.2005 г., се казва, че флуоридът не е под физиологичния контрол на организма, т.е. не се контролира от биологичните системи. Щом е неконтролируем, флуоридът би могъл да се натрупва в костите на организма и да повлияе негативно поради токсичността си в по-високи концентрации. Според EFSA консумирането на води, съдържащи количества разтворени флуориди над 2.0–3.0 mg/l, може да доведе до надвишаване на дневната доза от 5.0 mg/l.
Според клиничната токсикология консумирането на води с повишена концентрация на флуориди може да доведе до необясними за потребителя симптоми – виене на свят, гадене, главоболие, декалциране на костите, т.е. повишаване на вероятността от счупвания на кости и др. Всички тези симптоми показват хронично отравяне с флуор. Съществуват сериозни данни за канцерогенността на хроничното излагане на повишени концентрации на флуориди. От сравнението на етикетите по отношение на флуорните йони в наши минерални води констатирахме следното.
[/su_note]
Въпрос 1. Използвайте информацията, представена чрез диаграмата, и отговорете:
- В колко от споменатите марки минерална вода допустимото съдържание на флуориди е надвишено три пъти?
а) 3 б) 4 в) 2 г) 1
1.2. В колко от минералните води е надвишено допустимото съдържание на флуориди?
а) 2 б) 5 в) 7 г) 12
- В колко от минералните води съдържанието на флуориди е в допустимите стойности?
а) 3 б) 1 в) 5 г) 7
Въпрос 2. Коя минерална вода бихте използвали за ежедневна консумация? Защо?
ЗАДАЧА: ЛИПИДИ
Прочете резултатите от изследване на британски учени за вредата от чипса, публикувани в английското списание New England Journal.
[su_note note_color=“#f5f5f5″ radius=“0″]
Консумацията на един пакет чипс дневно се равнява на консумацията на 5 литра олио допълнително за една година. Според специалисти тази констатация трябва да е като сигнална лампа как чипсът и снаксът могат сериозно да навредят на здравето. Те апелират към поставянето на етикети на продуктите, които да предупреждават за вредата от консумацията им, подобно на кутиите с цигари.
Ново проучване показва, че хранителните компании са трансформирали чипса от лека и примамлива закуска, какъвто е бил през 70-те години във Великобритания, в продукт, пълен с химия, към който хората се пристрастяват.
Един пакет чипс е пълен с мазнини, сол и захар, които стимулират центровете на удоволствието в мозъка и водят до неустоимо желание за консумация.
Установено е, че консумацията на чипс е и главен виновник за наднорменото тегло и затлъстяването.
Големите количества сол, съдържащи се в него, допринасят за развитието на сърдечни и ракови заболявания, диабет тип II, както и увреждане на плода при бременност, хиперактивност при децата и др.
[/su_note]
- Предложете достъпен начин, чрез който експериментално да се докаже, че чипсът е храна, съдържаща голямо количество мазнини.
- Предложете текст, който да се отпечатва на опаковката на чипса, с цел да предупреждава за вредата от консумацията му.