В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Аспекти на Балканската история от XIX век в творчеството на Луи Дюпре“. Тя е част от многостранната дейност на фондация „Солей“, насочена към съхранение на най-добрите традиции, свързани с отразяване влиянието на Международната франкофония, с участието на ДИУУ.

Събитието бе открито от Александрина Исайлова от фондация „Солей“, която посочи, че изложбата включва петнадесет цветни гравюри на френския художник и гравьор Луи Дюпре. Тези творби са част от Колекцията Йоанис Трикоглу на Централната библиотека на Аристотеловия университет в град Солун.

1-10

По думите й това е безценна съкровищница на богатство за учене, богатство за извори на историята, богатство за истината на историята, защото това, което са изворите за историята е истината, а трактовката е нещо съвсем различно. Тя благодари на всички за присъствието в този важен момент.

1-7

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Соня Милева поздрави всички с добре дошли на изложбата от името на ректора проф. Георги Вълчев. Тя посочи, че изложбата е възможност да покажем за пореден път доброто партньорство между Университета, фондация „Солей“ и приятели и съмишленици франкофони.

1-11

Проф. Милева изрази вълнението си, че за първи път имаме възможност да се докоснем до тази изложба и изрази надеждата си експозицията да повдигне много въпроси и интересни дискусии, защото историята и миналото са това, което трябва да познаваме, съхраняваме и да бъде отправна точка за решаване на днешните проблеми.

1-13

Г-н Сарагьотис от Аристотеловия университет в град Солун, който е куратор на изложбата, представи на кратко произведенията и биографията на Луи Дюпре.Луи Дюпре в роден на 9 януари 1789 г. във Версай и умира в Париж през 1837 г. Той е виден френски художник, литограф и писател, който пътува из земите на Османската империя и прави много картини от земите на Албания, Гърция, Армения и др., които реално пресъздават атмосферата по онова време.

1-2

От особена важност е неговото посещение в Гърция, което се осъществява в навечерието на Гръцкото въстание за независимост (1821 – 1832г.), което довежда до гръцката победа и създаване на Първата гръцка република (1822 – 1832 г. ) и държавата наследник, Кралство Гърция (1832 – 1924 г.).

5
4

 

Колекцията Йоанис Трикоглу е приета като дарение за университета Аристотел в Солун през 1863 г. Неговите наследници даряват 14 012 ценни книги, 3 500 произведения на изкуството (медни гравюри, картини, литографии и др.), документи и брошури, археологически находки, както и личния му архив, който е каталогизиран и частично дигитализиран.

111

Самият дарител Йоанис Трикоглу има интересна съдба. Той е второ поколение грък от Египет и много заможен търговец. Роден е 24 януари 1888 г. в Александрия, умира в Атина през 1966 г. Бил е активен член на гръцката общност в Кайро от 1947 г. до 1957 г.

1-9

Неговата колекция е изключителна по своя характер, защото дава информация за важен период от Балканската история. Част от нея се използва в непосредствения учебен процес на студентите, които имат възможност да черпят информация от оригинални исторически източници.

1-14

Посланикът на Република Гърция у нас Алексиос Мариос Либеропулосн изказа вълнението си от откриването на тази изложба. Той благодари на Софийския университет за домакинството и на всички, участвали в нейната подготовка и реализация.

1-6

Източник – СУ