ТЪРЖЕСТВЕНО ШЕСТВИE, 2 октомври 2023 година

Уважаеми колеги,

Новата академична учебна година в Софийския университет съвпада с юбилейната 135-та от неговото създаване.

Каним ви масово да се включите в тържественото шествие на академичната общност на най-старото висше училище в България.

В деня на своята 135 годишнина за пореден път ще напомним на днешна България, че академичната идея и академичната общност са живи, че винаги ще продължават да бъдат стожер на общественото развитие и напредък.

Събираме се на 2 октомври 2023 година в 9.30 часа в двора на Ректората.

Маршрут на шествието: Народната библиотека – бул. „Васил Левски“ – бул. „Цар Освободител“ – ул. „Г.С. Раковски“- ул. „Оборище“ – пл. „Св. Ал. Невски“. Ще открием тържествено академична учебна година пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В този ден ние демонстрираме авторитета на една институция и достойнството на една общност. Софийският университет е заслужил това право. Академичната му общност има привилегията да заяви публично, че образованието е един от най-важните приоритети на днешна България и очакваме ясни знаци, че сме чути и разбрани, а справедливите ни очаквания – удовлетворени.

Нека да го направим заедно!

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ, 3 октомври 2023 година

В 18.00 часа в зала „България“ ще се състои тържествено честване на 135-та годишнина от създаването на Софийския университет и концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров.
След края на концерта ви каним на чаша вино в Университетската ботническа градина (ул. „Московска“ 49).

 

От името на проф. дфн Анастас Герджиков
Ректор на Софийския университет “Свети Климент Охридски”